ΕΠΑΔ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΥ


Ε.Π.Α.Δ - ETE/ΔΕΗ
Αθήνα : 12/2/2014
 
«ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ».
 
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ : Έχουν σπαταληθεί τόνοι μελάνης προς ανάλυση των αιτιών που συνετέλεσαν στην ηθική, ιδεολογική και αγωνιστική ήττα του εργατικού κινήματος στη χώρα.  Έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί πως βασική αίτια για τη κακοδαιμονία του κινήματος είναι η διαχρονική ταύτιση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, με την εκάστοτε κομματική διοίκηση και εργοδοσία.
 
Είναι επίσης γνωστό ότι προσφιλής μέθοδος της εξουσίας, στη προσπάθεια να χειραγωγήσει - απονευρώσει τα συνδικάτα και να εξασφαλίσει τη πολυπόθητη συναίνεση, ήταν και παραμένει, η εξαγορά συνειδήσεων.
 
Θα περίμενε ωστόσο κανείς, την εποχή των μεγάλων κοινωνικών ανατροπών, (με τα συνδικάτα να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στη συνείδηση της κοινωνίας και την ομοσπονδία μας να βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση και απολογούμενη για μια σειρά επιλήψιμων φαινομένων), στο πλαίσιο λειτουργίας του κινήματος να πρυτανεύει μια άλλη συνδικαλιστική αντίληψη και πρακτική.
 
Ωστόσο, για τους εκπρόσωπους του νοσηρού συνδικαλιστικού κατεστημένου, τίποτα δεν άλλαξε. Ήταν και παραμένουν αμετανόητοι καιροσκόποι και διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι. Δείγμα γραφής και μνημείο συνδικαλιστικού ξεπεσμού η αντίληψη και οι πρακτικές συναλλαγής (που ελεώ συσχετισμών), κυριαρχούν σήμερα στην ηγετική πυραμίδα της ΕΤΕ/ΔΕΗ.
 
ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ : Την ώρα που σάλπιζαν τα «τύμπανα του πολέμου», την ώρα που οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έπαιρναν θέση μάχης, ενάντια στον ακρωτηριασμό και το ξεπούλημα του δημόσιου ενεργειακού κολοσσού, η ηγεσία της ΕΤΕ/ΔΕΗ (ΔΑΚΕ & τμήμα του ΕΑΜΕ), «όλως τυχαίως,  ελάμβανε κάτω από το τραπέζι» χορηγία από την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και τον εντεταλμένο της συγκυβέρνησης, Δ/ντα Σύμβουλο κ. Γιαρέντη.
 
Την ώρα που διακυβεύονταν η εργασιακή και κοινωνική υπόσταση χιλιάδων συναδέλφων στον Όμιλο ΔΕΗ και καλούσαν τους εργαζόμενους να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την σωτηρία του ΑΔΜΗΕ, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΕΤΕ/ΔΕΗ παζάρευαν στο παρασκήνιο χορηγία  - μικρές και μεγάλες ατζέντες - από τον κατ’ εξοχήν ένα αντίπαλο, που υποτίθεται ότι «πολεμούσαν».
 
ΝΑΙ ΚΑΛΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ : Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ιστορικής ΕΤΕ/ΔΕΗ, ως γνήσια τέκνα της κομματικής και εργοδοτικής θερμοκοιτίδας, παραμονές του μεγάλου απεργιακού αγώνα «βρήκαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν με τον αντίπαλο και να εξαργυρώσουν σε είδος» την εύπλαστη ταξική τους συνείδηση.
 
Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΕΤΕ/ΔΕΗ, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και μπολιασμένοι με τη νοοτροπία του αδίστακτου καιροσκόπου, δεν υπολογίζουν τίποτα. Την πιο κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους και την Επιχείρηση, δεν δίστασαν για «τριάκοντα αργύρια χορηγίας» να ευτελίσουν τη φυσιογνωμία του συνδικάτου και να καταστήσουν την ιστορική ΕΤΕ/ΔΕΗ άβουλο υποχείριο στην υπηρεσία των εντεταλμένων της συγκυβέρνησης και των συμφερόντων.
 
ΆΡΩΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ : Στα όσα φαιδρά αναφέρονται παραπάνω, εντύπωση προκαλεί η στάση και των άλλων δυνάμεων, που επισήμως από χθες συμμετέχουν σε θέσεις ευθύνης στο προεδρείο της ΕΤΕ/ΔΕΗ, οι οποίες όταν ετέθει το θέμα στο πλαίσιο του ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ, απέφυγαν επιμελώς (είναι προφανές γιατί), να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση και να καταγγείλουν το γεγονός.
 
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ :
§  Γιατί άραγε, ιδιαίτερα σε τούτη τη συγκύρια, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ «μπουκώνει με γενναιόδωρες χορηγίες», το μεγαλύτερο συνδικάτο στον Όμιλο ΔΕΗ ; Είναι «αγαθές οι προθέσεις τους» ;
§  Ποια ήταν τα ανταλλάγματα και τι κρύβεται ή πίσω από τις χορηγίες και το έκτρωμα της ενδοτικότητας, της υποτέλειας, της συναλλαγής ;
§  Είναι σύνηθες πρακτική, εν καιρό αγωνιστικών κινητοποιήσεων το συνδικάτο να λαμβάνει χορηγίες από την διοίκηση, της οποίας μάλιστα τα σχέδια αντιστρατεύεται ;
§  Με ποιο ηθικό ανάστημα, ένα συνδικάτο που εν καιρό αγωνιστικών κινητοποιήσεων λαμβάνει χορηγίες από την διοίκηση, θα της εναντιωθεί  στη συνέχεια ;
§  Τέλος, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα η ΕΤΕ/ΔΕΗ, με την μηνιαία συνδρομή των 9,76 ευρώ, να κάνει ένα συμβολικό δώρο στα μέλη της και κατέφυγε στη χορηγία  ;
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ : Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις η χορηγία στην ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν ήρθε συμπτωματικά. Αντιθέτως, ήρθε ως φυσική συνέπεια να επιβεβαιώσει την πρόσφατη συνέντευξη του Δ/ντα Σύμβουλου του ΑΔΜΗΕ κ. Γιαρέντη, στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, όπου μεταξύ άλλων δήλωνε δημοσιά ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, έχω λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΤΕ/ΔΕΗ». Διαβεβαιώσεις, «που προφανώς εδόθησαν ως αντάλλαγμα στο παζάρι» της εργοδοτικής χορηγίας.
 
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ :  Η αντίδραση σε φαινόμενα συνδικαλιστικού εκμαυλισμού δεν έχει κίνητρο την στείρα αντιπαράθεση. Την γεννά η ανάγκη να αντισταθούμε στην αθλιότητα, τον ευτελισμό και την κατάπτωση που βλέπει σήμερα κανείς σ΄ όλες τις εκφάνσεις του εργατικού κινήματος,  αλλά και η ανάγκη να προασπίσουμε (από υπονομευτικές ενέργειες και πρακτικές), την εργασιακή μας θέση και το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Είναι αδιανόητο να παραμείνουμε αδρανείς, την στιγμή που βλέπουμε συνδικαλιστικά στελέχη, (τα οποία όφειλαν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση του δημοσίου ΑΔΜΗΕ), να συναλλάσσονται απροκάλυπτα με τους εντεταλμένους του κυβερνητικού κατεστημένου. Είναι αδιανόητο, να αφήνονται κάποιοι - εντελώς ανενόχλητοι, στο βωμό της ιδιοτέλειας και χωρίς κανένα εργατικό έλεγχο και λογοδοσία - να καθορίζουν το μέλλον και τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων ..
 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ : Η ρητορεία και οι αντιμνημονιακές πλατωνικές κορώνες, των δυνάμεων που σήμερα απαρτίζουν το προεδρείο της ΕΤΕ/ΔΕΗ), είναι σε απόλυτη αντίφαση με την πολιτική και συνδικαλιστική τους πρακτική.  Οι πύρινες διακηρύξεις, για τη δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, που επιστράτευσαν στο πλαίσιο του απεργιακού αγώνα, μετά και την αποκάλυψη της χορηγίας, ηχούν ως φάρσα σε παράσταση τραγωδίας ..  
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΡΑΨΕ : Λίγο πριν το οριστικό ξεπούλημα, η ηγεσία της ΕΤΕ/ΔΕΗ, «έκλεισε το μάτι στη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και μαζί με τα εξώδικα εισέπραξε και το δωράκι που της πρόσφερε ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης».
 
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ :  Με γνώμονα τις αρχές και τις άξιες που πρεσβεύει η Ιδρυτική μας Διακήρυξη, επικεντρώνουμε στα προβλήματα και την προσπάθεια σωτηρίας του Ομίλου ΔΕΗ .. Ωστόσο, δεν χαριζόμαστε, δεν παραχωρούμε σε κανένα ασυλία.. Παραδίδουμε στη κρίση των συναδέλφων όσους καταθέτουν διαπιστευτήρια και εγγυήσεις προς τους μηχανισμούς της εξουσίας και συνεχίζουμε τον αγώνα.
 
§  Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα.
§  Δίνουμε τη μάχη, για την επιστροφή των ληστευθέντων εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, που αφαίρεσαν από το λαό μας τα παράσιτα του νεοφιλελευθερισμού και του διεθνούς και εγχώριου οικονομικού κατεστημένου.
§  Δίνουμε το δικό μας ραντεβού με την Κυβέρνηση και την εργοδοσία στα πεζοδρόμια, εκεί που χτίζεται πραγματικά η ενότητα, εκεί που σφυρηλατείται η συλλογική συνείδηση των εργαζομένων. 
 
Κλείνοντας, απευθυνόμενοι στους εκπρόσωπους της υποτέλειας, τους υπενθυμίζουμε ότι αποστολή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι να συναλλάσσεται και να συνδιαλέγεται με τους εκπρόσωπους της συγκυβέρνησης, που απαρέγκλιτα προωθούν το ξεπούλημα του Ομίλου ΔΕΗ.
 
Στόχος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι άλλος,  απο τη κατάργηση των μνημονίων, τη κατάργηση των αντεργατικών νόμων που καθημερινά ισοπεδώνουν τις ζωές μας, την κατάργηση των πολιτικών εκποίησης, που στοχεύουν στο ξεπούλημα της χώρας και του λαού μας.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου