ΕΠΑΔ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Για μια ΔΕΗ αντάξια του προορισμού της όπως την θέλει η κοινωνία και όπως την ονειρευόμαστε οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν

                                          
    Ο.Μ. Μεγαλόπολης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
20 - 1 - 2015

Για μια ΔΕΗ αντάξια του προορισμού της όπως την θέλει η κοινωνία και όπως την ονειρευόμαστε
 οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν

Συνάδελφοι - ισσες

Στις 25 του Γενάρη γίνονται οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση. Η 26η του Γενάρη θα είναι μια εντελώς νέα μέρα. Τα ψέματα τελειώνουν μαζί με την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και το μιντιακό σύστημα που τους στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια (με το αζημίωτο… φυσικά).
Η ψήφος του λαού θα είναι για πρώτη φορά τόσο ταξική, χωρίς τις κομματικές αγκυλώσεις και φραγμούς του παρελθόντος.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι νέοι και οι νέες έχοντας βιώσει τις πολιτικές των μνημονίων και διαβλέποντας τις ζοφερές προοπτικές που προοιωνίζονται, στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ μαζικά, σαν τη μόνη εναλλακτική λύση και ελπίδα.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ, πέρα από τις τεράστιες περικοπές των αποδοχών μας έχουμε ζήσει καταστάσεις πρωτόγνωρες, που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαμε διανοηθεί.
Η, άλλοτε κραταιά ΔΕΗ στήριγμα της Εθνικής Οικονομίας διαμελίστηκε, απαξιώθηκε και βυθίστηκε στα χρέη, σε όφελος μετρημένων στα δάχτυλα ιδιωτικών συμφερόντων.
Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, η «Μικρή ΔΕΗ» και ο στρατηγικός επενδυτής για την  υπόλοιπη θα γινόταν γεγονός αν δεν τους προλάβαιναν οι εκλογές.
Η τιμή του ρεύματος εκτινάχθηκε στα ύψη - πλήγμα για το λαό και γενικά την εθνική οικονομία.
Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης μέσα από τους νέους μνημονιακούς θεσμούς, αλλά και οι αφανείς, μέσω των κομματικών Διοικήσεων - ανδρεικέλων, όχι μόνο στραγγάλισαν κάθε ίχνος επιχειρηματικής λειτουργίας, αλλά και ζημίωσαν άμεσα τη ΔΕΗ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η περίπτωση της διαιτησίας για το Αλουμίνιο είναι χαρακτηριστική.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή ψήφισαν φωτογραφικές νομοθετικές διατάξεις, με κορυφαία τη διευκόλυνση των απατεώνων της ENERGA και της HELLAS POWER, να οριστικοποιήσουν τη ληστεία πάνω από 150 εκατομμυρίων από τη ΔΕΗ (ο καθένας φαντάζεται ποιοι θα τα μοιραστούν….).
Το εργασιακό μας μέλλον υπονομεύθηκε.  Ο νεοφιλελευθερισμός αντιμετωπίζει την ασφαλή εργασία με σχετικά αξιοπρεπείς αποδοχές σαν εμπόδιο στην «ανάπτυξη» όπως την αντιλαμβάνεται. Γι’ αυτό κατεδάφισαν το ασφαλιστικό μας σύστημα και το σύστημα υγειονομικής μας περίθαλψης.
Η κατάσταση αυτή τερματίζεται στις 25 του Γενάρη, μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, την  πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση μετά τη δικτατορία.
Αλλά τι περιμένουμε εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την Κυβέρνηση
 του ΣΥΡΙΖΑ;
·        Ματαίωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ (Ακύρωση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 15 της 24.7.2013, διάσπασης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ).
·        Εθνικός, Δημοκρατικός, Μακροχρόνιος σχεδιασμός στην ηλεκτρική ενέργεια περιορίζοντας στο όνομα της αγοράς τη διείσδυση στο ενεργειακό ισοζύγιο, πλιατσικολόγων κάθε είδους και ισχυρών ομίλων που  προσδοκούν και πιέζουν για ψηλές τιμές καθώς και την κατάργηση ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση σε  ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
·        Επανασχεδιασμός της ΔΕΗ και των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξασφαλίζεται ο Δημόσιος χαρακτήρας, η Ενιαία μορφή και ο κοινωνικός έλεγχος.
·        Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους και της τιμής του ρεύματος μέσω κυρίως της παραγωγής ενέργειας από τη Δημόσια ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας τους εγχώριους πόρους και παρεμβαίνοντας στο μέρος εκείνο του κόστους (70%) που δεν σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας και δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (επιδοτήσεις σε ιδιώτες, υπερβολικοί φόροι, κλπ).
·        Άμεση άρση της επιστράτευσης.
·        Διασφάλιση του εργασιακού μας μέλλοντος πράγμα που προϋποθέτει μια ΔΕΗ υπό Δημόσιο έλεγχο, κραταιά και δυναμική. Επαναφορά του καθεστώτος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που κατάργησαν οι μνημονιακοί νόμοι. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης έξω από τους μνημονιακούς νόμους.
·        Διασφάλιση του ασφαλιστικού μας μέλλοντος, σύμφωνα με την ασφαλιστική μας περιουσία που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ. Αποκατάσταση του συστήματος της υγειονομικής μας περίθαλψης με άμεση επαναλειτουργία των πολυϊατρείων μας.
·        Προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, ως προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που χάνεται χρόνο με το χρόνο από τις συνταξιοδοτήσεις.
·        Περιορισμό της ανάθεσης εργασιών σε τρίτους, δήθεν για λόγους κόστους, με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας και τη διείσδυση ιδιωτών σε σοβαρούς στρατηγικής σημασίας τομείς της λειτουργίας της Επιχείρησης.
·        Ριζική αλλαγή της ΡΑΕ και του ρόλου της, που μέχρι σήμερα δεν είναι παρά ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων και αντιλαϊκών πολιτικών.
·        Έμπρακτη εφαρμογή της βασικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ: άλλο το κόμμα και άλλο το κράτος και η Κυβέρνηση. Αξιοκρατία, αποκλεισμός των κάθε είδους κομματικών παρεμβάσεων, επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΔΕΗ - κράτους, ώστε η Επιχείρηση να λειτουργεί αποδοτικά.

Αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα, θεμελιώδη βήματα τόσο σε όφελος των εργαζομένων όσο και σε όφελος της ΔΕΗ αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Η ΔΕΗ είναι το σημαντικότερο εργαλείο για το ξεπέρασμα της κρίσης και την ανάπτυξη της χώρας μας. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτή είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο.
Από τις 26 του Γενάρη θα υπάρχει μόνο μια επιστράτευση: Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι για μια ΔΕΗ Ενιαία, Δημόσια, καθετοποιημένη, ισχυρή σε όφελος του λαού και της χώρας, πυλώνα και ατμομηχανή ανάπτυξης.
Για αυτό το λόγο καλούμε όλους στη μάχη του ψηφοδελτίου για ένα ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτική πλειοψηφία  που θα υλοποιήσει τις παραπάνω δεσμεύσεις του.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 25 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ

Ενεργειακό Κέντρο Δ.Ε.Η - Μεγαλόπολη

·        Διεκδικούμε το βιώσιμο και πρωταγωνιστικό ρόλο του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης με την αποτελεσματική λειτουργία των Ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ για την κάλυψη ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο σύστημα και την Πελοπόννησο ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην συρρίκνωση και την πώληση παραγωγικών Μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
·        Στη βάση αυτή επιβάλλεται να υπάρξει αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορυχείων με εφαρμογή άμεσου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης για την ορθολογική αξιοποίηση του λιγνιτικού δυναμικού της λεκάνης της Μεγαλόπολης για την ασφαλή τροφοδοσία των Μονάδων (απαλλοτρίωση του λιγνιτικού πεδίου στον Τριπόταμο ώστε να αναπτυχθεί με ασφάλεια το ορυχείο και να γίνει ορθολογική εκμετάλλευση - μετεγκατάσταση του Τριπόταμου - εκπόνηση νέων μελετών κλπ). Η συνδυασμένη καύση λιγνίτη - φυσικού αερίου - αγροτικών υποπροϊόντων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής ώστε να επιτευχθεί μεγιστοποίηση της ζωής στο λιγνιτικό κοίτασμα, μείωση της ρύπανσης και μεγιστοποίηση της απόδοσης.
·        Ταυτόχρονα διεκδικούμε την λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής και αντίστασης σε επιδιώξεις της πολιτείας (Δημιουργία Χώρου βιομηχανικών αποβλήτων - ΧΔΒΑ, απόθεση στερεών απορριμμάτων, κλπ).
·        Προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αναβάθμιση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
·        Κατασκευή της γραμμής 400 KV του Δικτύου Μεταφοράς της Πελοποννήσου από ΚΥΤ Μεγ/λης προς ΚΥΤ Πάτρας και σύνδεση του με το Σύστημα της Χώρας (Στερεά Ελλάδα) και ΚΥΤ Μεγ/λης προς ΚΥΤ Κόρινθο και σύνδεση με το Σύστημα (Αττική).
·        Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται να διεκδικήσουμε η διασύνδεση της Κρήτης με το διασυνδεμένο σύστημα της χώρας να υπάρξει στην Πελοπόννησο.
·        Η έλευση του αγωγού Φ.Α. στην Μεγαλόπολη δεν πρέπει να περιοριστεί στην κατανάλωση στην ηλεκτρενέργεια αλλά να συμβάλει στην οικιακή κατανάλωση και την τοπική ανάπτυξη ευρύτερα και βεβαίως να επεκταθεί στην Μεσσηνία και την υπόλοιπη Περιφέρεια.

Σχεδιασμός - Μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή

Επί 40 και πλέον χρόνια η περιοχή αναπτύχθηκε γύρω από τη ΔΕΗ και το λιγνίτη με όλες τις θετικές ή αρνητικές πτυχές αυτού του μοντέλου ανάπτυξης.
Το παραπάνω επιβάλει - με σημαντική καθυστέρηση - να ανοίξει μια συστηματική, ουσιαστική συζήτηση για τον μέλλον συνολικά της περιοχής και της τοπικής ανάπτυξης. Σήμερα η προοπτική της περιοχής πρέπει να επανακαθοριστεί από ένα νέο σχεδιασμό ανάπτυξης της.
Είναι ανάγκη λοιπόν η περιοχή μας να χαράξει νέες κατευθύνσεις, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβασή της σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. 
Πρωταρχικό ζητούμενο του υπό εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο είναι να μπορέσουν να αντισταθμιστούν, μέσω της υλοποίησης των παρεμβάσεών του, οι άμεσες, έμμεσες απώλειες στο παραγόμενο ΑΕΠ και την απασχόληση, εξαιτίας της μείωσης των εξορυκτικών και ηλεκτροπαραγωγικών δραστηριοτήτων.


Στην προσπάθεια αυτή ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας καλείται να διατηρήσει το σημαντικό ρόλο που έχει σήμερα μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών αξιοποίησης του λιγνίτη (καύση λιγνίτη, αγροτικών υποπροϊόντων, κλπ) και της συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επιστραφούν τα περίπου 50.000 στρέμματα των εκτάσεων του Λεκανοπεδίου των παλαιών και ανενεργών ορυχείων της περιοχής που παραχωρηθήκαν στη ΔΕΗ «εν μιά νυκτί» και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Επίσης πρέπει τα κονδύλια του  Τοπικού Πόρου (Λιγνιτόσημο) με διαφάνεια και στοχευμένα, επιτέλους να συμβάλουν στην χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η διαδικασία διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πρότασης από τους τοπικούς φορείς πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα και στη συνέχεια στοιχείο δράσης και αγωνιστικής διεκδίκησης για μια νέα πορεία ανάπτυξης, για τον μέλλον της περιοχής μας.





ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 25 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ



Οργάνωση Μελών Μεγαλόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου